Skip to content High contrast mode

BScTECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Politechnika Opolska
Polska, Opole
Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki Polska, ul. Luboszycka 5, 45-036 Opole
Czesne 2 300,00 zł za semestr

or FREE for candidates who apply under the same admissions procedure as Polish nationals

Opłata rekrutacyjna 85,00 zł jeden raz

Struktura kierunku

Studia trwają 7 semestrów w trybie stacjonarnym – S (dziennym) .

Studia kończą się nadaniem tytułu zawodowego inżyniera.

Wśród podstawowych treści kształcenia znajdują się m.in.: matematyka, chemia, fizyka, biochemia, ekologia i ochrona środowiska.

Grupa treści kierunkowych obejmuje m.in.: chemię i mikrobiologię żywności, bezpieczeństwo produkcji żywności, maszynoznawstwo i technologię ogólną żywności, inżynierię procesową, utrwalanie i przechowalnictwo żywności, dietetykę, zarządzanie i logistykę w przedsiębiorstwie żywnościowym.

Specjalności:
jakość i bezpieczeństwo żywności (S, NS),
technologia inżynierii produkcji żywności (S, NS).

Na ten kierunek wskazane jest posiadanie aktualnej książeczki zdrowia
dla celów sanitarno-epidemiologicznych.

Możliwości zatrudnienia

Opolszczyznę wyróżnia duży potencjał gospodarczy i inwestycyjny oraz szybkie tempo przekształceń własnościowych, natomiast sektor rolno-spożywczy to jeden z priorytetowych kierunków rozwoju w Strategii Rozwoju Województwa Opolskiego. Opolszczyzna jest również olbrzymią bazą rekreacyjno-turystyczną i gastronomiczną, na terenie której rozwija się również agroturystyka. Wszystkie te aspekty sprawiają, że kierunek technologia żywności i żywienie człowieka ma przyszłość.

Absolwent posiada wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania przechowywania i kontroli jakości żywności. Absolwent jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadza kalkulację ekonomiczną. Absolwent zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem.

Zaaplikuj teraz!
Początek przyjmowania zgłoszeń
1 cze 2018
Termin końcowy zgłoszenia
17 lip 2018 23:59
UTC time
Zaaplikuj teraz!
Początek przyjmowania zgłoszeń
1 sie 2018
Termin końcowy zgłoszenia
29 wrz 2018 23:59
UTC time

Application deadlines apply to citizens of: Stany Zjednoczone